Orientační běh s labyrintem a Armádou ČR

9 Kvě

Po delší době se přijeli do Velemína podívat orientační běžci. A měli dobrý důvod – čekalo je přes 30 kontrol rozmístěných po celé obci a tvořících dvě tratě. Začátečníci a děti absolvovali krátkou trať o délce necelé 3 km, ti zdatnější vyrazili na 6 km dlouhou trať. Závěrečné dvě kontroly každé trati bylo umístěno v labyrintu vzniknuvšího za školou. Labyrint měl úctyhodné rozměry 30 x 21,5 m a bylo na něj spotřebováno přes 150 kolíků a přes 500 m pásky. Zazávodit si bylo možné také jen v labyrintu, v kterém byly nachystány tři různé tratě o 6 až 7 kontrolách.

Shromaždiště, start i cíl se nacházely za základní školou vedle labyrintu. Závod pro veřejnost byl ve středu 8.5.2024 v 15:00 hod. a počasí opravdu vyšlo – sluníčko dorazilo na čas a i když ještě chvíli před startem bylo zataženo, svítilo po oba dva dny. Druhý den dopoledne si totiž mohli orientační běh vyzkoušet děti ze školy. Pro ně byly připraveny také dvě tratě, ovšem kratší než předchozí den. Žáci z prvního stupně hledali kontroly pouze v areálu školy, ti starší museli za kontrolami vyrazit i mimo školu a podívat se na fotbalové hřiště a jeho okolí.

Ve středu museli závodníci najít ve správném pořadí 23 kontrol (dlouhá trať), resp. 17 kontrol (krátká trať). S dlouhou tratí si nejlépe poradil Matěj Votava (KUL-Ústí nad Labem) s časem 31:06 min., jen o 20 sekund za ním zaostal Martin Klein (LTP-Teplice) a třetí místo bral s časem 31:49 min. Jakub Šašek (LTP-Teplice). Z žen byla nejrychlejší na celkově 6. místě Viktoria Portz (KUL-Ústí nad Labem) v čase 36:51 min.

Krátkou trať nejrychleji prolétl František Nehasil (24:57 min, BOR-Nový Bor). S 47 vteřinovým odstupem doběhl Bořek Peška a třetí skončil Stanislav Šimek (32:22 min, LTP-Teplice). Z žen se to nejlépe povedlo Anně Nehasilové (36:26 min, BOR-Nový Bor) a Adéle Kučerkové (36:33 min, STB-Nový Bor).

Krátkou trať absolvovalo 15 běžců, na dlouhou trať si troufnulo 43 závodníků. Mezi zkušenými běžci se neztratili ani místní, kteří si přišli vyzkoušet orientační běh a třeba Štěpán Virt na dlouhé trati i bez zkušeností s orientačním během skončil na krásném 25. místě z 43 účastníků. Gratulujeme.

Bylo možné si zaběhnout samostatně speciální labyrintovou trať, která se líbila hlavně nejmenším a tak celkový počet účastníků středečního běhu překročil hranici 70 osob. Připraveny byly 3 varianty. Všechny tři varianty úspěšně zvládlo 7 osob. Specialisty na tuto disciplínu jsou tepličtí běžci, kteří obsadili při sečtení všech tří časů z jednotlivých etap první čtyři místa – Jakub Šašek (6:22 min.), Vojtěch Šimek (7:15 min.), Jan Šašek (8:15 min.), Stanislav Šimek (8:38). Dobře si v zákrutách labyrintu vedla Alena Mančalová (10:08 min., LIT-Litvínov) a Anna Nehasilová (13:03 min., BOR).

Krásné slunečné počasí přetrvalo i do čtvrtečního rána a tak nic nebránilo, aby se na start s mapou a průkazkou postavili žáci základní školy. Zatímco starší žáci si orientační běh mohli vyzkoušet před pár lety, pro ty mladší to byla novinka. Před startem proběhlo krátké představení mapy a vysvětlení základních pravidel a pak už se mohlo startovat. Pro všechny bylo volné pořadí kontrol a tak si pořadí, v jakém kontroly navštíví, volil každý sám.

Ztraceni v bludišti

Krátkou trať s 16 kontrolami v areálu školy absolvovalo 60 dětí. Tu delší s 20 kontrolami pro starší žáky si užilo 72 účastníků. Zhruba třetina kontrol se nacházela v bludišti. Někdo začínal se sběrem kontrol v bludišti, jiní volili opačnou strategii a labyrint nechávali na závěr. Každému se dařilo jinak, ale na dětech bylo vidět zapálení a chuť všechny kontroly nalézt, což se téměř všem podařilo. Někteří běhali samostatně, jiní při hledání kontrol spolupracovali. Legrace byla, když při dosažení jedné kontroly bylo nutné vyběhnout na hromadu hlíny a dolů to pak některé menší děti sjížděli po zadku, za což je doma asi pochvala nečekala. A za zhlédnutí by určitě stálo vidět i návštěvy jiných kontrol.

Instruktáž před závodem

Fantasticky krátkou trať zaběhla Julie Hýnová (4. třída) v čase těsně pod 11 min. (10:58). Výborně si vedli na dalších dvou místech třeťáci Vladimír Barášek (16:35) a Tomáš Král (16:45). Z první třídy si s tratí skvěle poradil Filip Titěra a s časem 17:00 min skončil celkově čtvrtý a za sebou tak nechal sportovce z vyšších tříd. Z druhé třídy zvítězil Patrik Kučera (19:25), ze třetí třídy Vladimír Barášek a ze čtvrté třídy Julie Hýnová.

Kontrola nalezena, teď ji jen orazit a spěchat na další

Po prvním stupni vyrazili na trať starší žáci. A elán jim nechyběl. Rychlostí větru absolvoval dlouhou trať Jiří Virt (9. třída) s časem 15:39 min. Václav Hrdlička (7. třída) skončil na druhém místě (17:44) a třetí místo patří Štěpánu Virtovi (6. třída, 18:22). Mezi kluky se neztratila ani Barbora Slavíková (7. třída, 19:24) a jako nejlepší dívka skončila celkově na 7. místě. Z páté třídy prvenství patřilo Tobiáši Novákovi (23:56). Z šesté třídy Štěpánu Virtovi, ze sedmé Václavu Hrdličkovi, z osmé Jakubu Zikmundovi (20:40) a z deváté Jiřímu Virtovi.

Za dětmi se ve čtvrtek nevydali pouze orientační běžci, ale přijeli také vojáci z Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem a starší děti si za jejich asistence mohli vyzkoušet střelbu z dlouhých airsoftových zbraní. Vojáci dětem představili zbraně, předali informace o armádě a pak je nechali si zastřílet na terče. Nezapomněli ani odpovídat na zvídavé dotazy dětí. Příští rok se do Velemína vrátí a společně s Ústeckým krajským svazem ČSOS si pro děti připraví branný den, během něhož je čeká orientace v neznámém terénu s návštěvou stanovišť s nachystanými úkoly ze zdravovědy a první pomoci, střelby, základů sebeobrany a další.

Představení činnosti Armády ČR a ukázka zbraní

Akce se vydařila, děti si odnesly spoustu zážitků a bylo vidět, že je běhání  baví (některé zapomněly, že je na startu bolela noha a nemohou běžet). Návštěva vojáků byla pro ně netradičním zážitkem, během něhož získaly informace o armádě a mohly si vyzkoušet střelbu. Z labyrintu byly děti tak nadšené, že byl na místě ponechán ještě další týden. Děti v družině jej využívaly ke hře na honěnou a samy se staly staviteli, když začaly měnit natažené pásky mezi kolíky. Bylo neuvěřitelné, kolik kilometrů za čtvrtek naběhaly.

Poděkování patří paní ředitelce Mgr. Ladislavě Malíkové za možnost tuto událost uspořádat a všem učitelkám za pomoc na startu a v cíli. Děkujeme také Armádě ČR, konkrétně kpt. Romanu Kutílkovi, že do Velemína dorazili a zpestřili dětem čtvrteční dopoledne a těšíme se na příště.